www.klimaabc.hu


Feliratkozás hírlevélre


Szakszótár
Ablakklíma
Egy egységből álló berendezés. Az ablak-klímakészülékek az utcai ablakokból kiálló, városképet nem éppen szépítő berendezés. Kisebb helyiségek részleges hűtésére, szárításra, az átmeneti időszakban kismértékű fűtésre használható. Előnye: látványáról és a kifolyó cseppvizéről, széles körben ismert készülék. Elterjedése olcsóságának és a könnyű felszerelhetőségének Csak egy földelt dugaszalj szükséges a gyárilag összeszerelt azonnal üzemkész berendezéshez. Hátránya: Nagy zajszint, egyenetlen hőmérséklet és légáram eloszlás, nem túl esztétikus kinézet az ablakba szerelve.

Air excanger
(légcserélős) /Hitachi/ klímaberendezésekben megtalálható újítás. Amint a név is jelzi a berendezés úgy működik, hogy a szoba levegőjét friss levegőre cseréli ki, az egyedülálló kétirányú szellőztető segítségével. Ez a páratlan funkció lehetővé teszi, hogy a normál légtisztítási funkcióval megfoghatatlan CO2, CO és más szennyezőanyagokat a szobából kifújja és utána friss levegő kerüljön a szobába.

Allergén
Az allergia/orrgyulladás, asztma, láz, kiütés, hányás stb./forrása. Az allergén leginkább fehérjéből áll és a legismertebb típusai az atkák, a pollen, az állatszőr stb. Ezek a bőrön, a légutakon, illetve az emésztőrendszeren keresztül jutnak be a szervezetbe.

Arcképes zöldkártya
A hűtőkört érintő javítást csak a külön jogszabály szerinti, az új javítási technológia elsajátítását igazoló bizonyítvánnyal rendelkező szerelő végezhet.

Automatikus tisztítás
A klímakészülékek "szagának" fő oka a hőcserélőn megtelepedő penész. Ha a készüléket hűtési üzemben hagyományos módon kapcsoljuk ki, a penészgombák és baktériumok megtelepedhetnek a hőcserélő nedves felületén. Az automatikus tisztítási funkció kiszárítja a nedves hőcserélő felületet, megakadályozva ezzel a penész és baktériumok megtelepedését.

Elpárologtató
Feladata: A helyiségek hűtésének biztosítása. Ez a berendezés, tulajdonképpen egy hőcserélő, a belső térben helyezkedik el és ezen keresztül, a mellette elhelyezett ventillátor egység továbbítja a kezelt levegőt. A hűtés, hogy bekövetkezzen, hűtőközeget kell biztosítani a csőkígyóból álló lemezbordás kialakítású egységhez. Az elpárologtató a megfelelő hűtőközeg ellátását egy termosztatikusan működő adagolószeleppel vagy kapillárcsővel teszi lehetővé. A hőcserélőben lévő folyadékállapotú hűtőközeg elpárolgása hőelvonással jár és így következik be a hűtés.

Fan-coil
Kialakításra megegyeznek a split klímák beltéri egységeivel. Parapett változatuk a legelterjedtebb, de létezik oldalfali, légcsatornás, kazettás, mennyezeti, kialakításban is. Az egységekben hűtött vagy fűtött víz kering és az egységben szerelt ventillátor segítségével hatékonyabban fűti vagy hűti a kiválasztott helyiséget. Nagy központi rendszerekre köthetőek, ahol pl. fűtést kazánnal, a hűtést folyadékhűtővel lehet megoldani.

Folyadékhűtő
A nevében is benne van, hogy folyadékok hűtésére alkalmas berendezés. A 4-5 kW-ostól a több megatonnás teljesítményig rendelhetőek. Alkalmazása széles körű, a kis családi házaktól a hatalmas több száz szobás szállodák hűtését, átmeneti időszakban fűtését lehet vele megvalósítani.

Hőszivattyú
Klímaberendezéseknél akkor beszélünk hőszivattyúról ha berendezés hűtő-fűtő üzemmódú. A fűtés üzemmódot egy automatikusan vezérelt négyállású szelep kapcsolja, mégpedig úgy, hogy az elpárologtatót felcseréli a kondenzátorral. A hűtőközeg szállítását továbbra is a kompresszor látja el.

Inverter
Egyfajta energia-átalakító áramkör, amely elektromos úton szabályozza a gép feszültség, áramerősség és frekvencia szintjét. Az inverterrel ellátott légkondícionálók esetében az áramkör a kompresszor fordulatszámát szabályozza, ami befolyásolja a kimeneti teljesítményt. A frekvencia emelésével nő a teljesítmény, míg csökkentésével a teljesítmény is alacsonyabb lesz. A légkondicionáló teljesítményének finomabb szabályozhatósága az inverter nélküli modelleknél sokkal hatékonyabb és érzékenyebb hőmérséklet-szabályozást eredményez. A szabályozható teljesítménynek köszönhetően az inverteres készülékek feleannyi idő alatt képesek elérni a kívánt hőmérsékletet, energia takarékosak, akár 30-40%-kal kevesebb áramot fogyasztanak, mint a nem inverteres egységek.

Klimatizálás
Az elnevezés a klíma, az éghajlat szóból származik és a képzeletben olyan, éghajlathoz, időjáráshoz kapcsolódott, amely az emberi tartózkodásra kellemes vagy valamilyen célra, tevékenységre a legjobban megfelel. Pontosabban meghatározva a klimatizálás olyan légállapot szabályozás, amely egy zárt térben az élőlények vagy ipari folyamatok részére a levegő állapotát folyamatosan egy meghatározott kedvező értéken tartja.

Kompresszor
A berendezések fő alkatrésze. Feladata: az elpárologtatóból érkező száraz gáz nyomását a kondenzátor nyomására növelni.

Kondenzátor
A beltérben az elpárologtató által elvont hő leadása. A kondenzátornak többnyire a külső térben kell elhelyezkednie, pontosabban olyan helyen, ahol a hőleadást eltudja végezni. Abban az esetben ha a csőkígyóból álló lemezbordás kialakítású egység nem tudja elvégezni feladatát, a hűtés sem lesz megfelelő. (Pl. szűk, nem megfelelően szellőztetett padlástérben való elhelyezés)

Kondenzvíz
A levegőben lévő páratartalom (vízgőz) a klímaberendezés elpárologtatóján, hűtés üzemmódban lecsapódik és összegyűl a csepptálcában. Az itt összegyűlő lecsapódott vízgőzt hívjuk kondenzvíznek, cseppvíznek. A kondenzvizet el kell vezetnünk a beltéri egységtől gravitációs vagy motorikus módon.

Kondenzvíz szivattyú
A kondenzvíz szivattyú speciálisan klímakészülékekhez gyártott vízszivattyú. A csepptálcából elfolyó kondenzvíz elfolyik egy úszóval ellátott tartályba, mely elektronikus kapcsolatban van magával a szivattyúval. A szivattyú általában álmennyezetben vagy padlástérben helyezkedik el és ide emeli fel az összegyűlt cseppvizet, ahonnan már esztétikusabban el lehet vezetni. Csak végső esetekben ajánljuk, mert költséges és meghibásodási lehetőséget hordoz magában.

Mobil klímaberendezés
Az ablakklímához hasonlóan egy gyárilag összeszerelt egységről van szó, mely kerekeken áll és könnyedén mozgatható a hűteni kívánó helyiségben. Elméletileg mobilitása a bárhol való elhelyezést takarja, gyakorlatilag a hozzátartozó gégecső szerelésével (ablakon, falon kívül kivezetendő) lekorlátozzuk szabadságát bizonyos területekre. Létezik osztott típusú megjelenési formája, ebben az esetben a gégecső helyett csővezetékek kötik össze a kihelyezendő kondenzátort. Nagy zajszint, egyenetlen hőmérséklet és légáram eloszlás jellemzi.

Split klímaberendezés
Egy helyiség klimatizálására és fűtésére szolgáló berendezések, melyek két külön egységből állnak. Sok megjelenési formájuk létezik: (Kazettás, Parapett, Oldalfali, Mennyezeti, Oszlop, Légcsatornás)

Beltéri egység
A klimatizálandó helyiségben van elhelyezve, tetszetős kivitelben távirányítóval felszerelve. Több fokozatú ventillátorral vagy automatikus fordulatszám szabályozással rendelkezik. A beltéri egységben van elhelyezve az elpárologtató.

Kültéri egység
Külső térben helyezkedik el, ez az egység látja el a beltéri egységet megfelelő hűtőközeggel. Itt található a klímakészülék fő alkatrésze a kompresszor.
A két egység szigetelt rézcsövekkel csatlakozik egymáshoz. A Split rendszerű gépek fűtés üzemre is megrendelhetők. A fűtés üzem történhet elektromos úton illetve hőszivattyús megoldással, melynél a hőszivattyú megfordítja a hűtő körfolyamatot.

Antiallergén szűrő
Egy textil, amely elnyomja a csírák növekedését, így egyben anti-bakteriális szagtalanító funkciója is van. Egy enzimhez hasonló katalizátorral a Fém Ftalocianint abszorbeálja és feloldja az allergéneket. A textil maga képes megkötni és feloldani az allergéneket.

Aktívszenes elektrosztatikus üvegszálas szűrő
/Midea/ A szűrő aktív szénből és elektrosztatikus üvegszálas szűrőből áll. Az aktívszenes szűrő elnyeli a kellemetlen szagokat és hatástalanítja az ártalmas vegyi gőzöket. A szűrő felületén a pozitív töltés kialakításával az elektrosztatikus üvegszálas szűrő felfogja a kis porszemcséket, füstöt és állati szőrt, ezáltal védelmet nyújt az allergiás megbetegedések ellen.

Bio szűrő /Midea/ egy speciális biológiai enzimből és Eco filterből áll Az Eco szűrő kiszűri a levegőben lévő apró porszemeket és hatástalanítja a baktériumokat, gombákat valamint a mikrobákat. A biológiai enzim egyesül a baktériumokkal és fokozatosan feloldja a baktériumok sejtfalát, ezáltal elpusztítja azokat.

Porszűrő
Hagyományos szűrő, amely a legkisebb porszemcséket is kiszűri és mosással könnyen tisztítható. Minden klímakészülékben megtalálható, mint előszűrő.

Zajszint
A zaj az emberek számára kellemetlen hang, zörej. Az embert érő erős és tartós zaj halláskárosodást, ingerlékenységet, gyomor panaszokat, általános kimerültséget válthat ki. A megengedett zajszintekre szigorú előírások vannak. A fül érzékelését követő (A) hangnyomásszint szűrő beépítésével a zajszinteket dB(A) értékkel jelölik.

Vegytisztított rézcső
A klímarendszerekhez vegyileg tisztított rézcsövek használata ajánlott. Ezen csövek használata ajánlott a klímarendszerek kiépítésénél és minden szerelőnek törekedni kell arra, hogy a szerelés idején is minél rövidebb ideig maradjon nyitva a felhasználni kívánt rézcső. A klímarendszereknél bármilyen rézcsőbe jutó szennyeződés a klímánk élettartalmának csökkenésével járhat.

VRV, VRF, Multi V, DVM változó hűtőközeg áramlású rendszerek
A légkondicionálási rendszert egy változtatható teljesítményű kompresszor működteteti és több párologtatót (beltéri egységet) foglal magába. Ez a nagy hatékonyságú légkondicionálás a következő generáció moduláris rendszerének tekinthető, kétségtelen, hogy megváltoztatta a magasépítésű épületek hűtésének arculatát. A különböző alkalmazások széles körét biztosítja irodai, szálloda és iskolai környezetben. Könnyű telepíthetőségének és egyszerű vezérlőrendszerének köszönhetően meg is haladja a légkondicionálás piaci igényeit.
Különféle beltéri egységeket választhat, azokat szabadon ötvözheti igénye és beltéri egységei szerint, stílusos kivitelük pedig elegáns légkört teremt. Parapet beltéri egységet (Pl.kazettás, vagy légcsatornás típust) telepítve gazdaságosabban használhatja ki a belső teret. Akár egy kültérire 64 beltéri egység is telepíthető. Különféle tereknek és hosszú csöveknek köszönhetően legalkalmasabb hűtési/fűtési rendszert tervezhet meg (akár 1000 m is lehet a Daikin VRV III kültéri egység esetében). Ezáltal a légkondícionálási rendszert szinte bárhová telepítheti.

Lakossági klíma
Irodai klíma
Ipari klíma

AKCIÓ
Légtisztítók
Hőszivattyúk
Légfüggöny
Ventilátor
Copyright 2007 Klíma ABC Cégismertető | Referenciák | Partnereink | Elérhetőség | Szakszótár | Ajánlat kérés Weboldalkészítés